restauracie otvorenieOd dnes 3.1.2022 môžu prevádzkovatelia otvoriť svoje reštaurácie, musia však splniť niekoľko podmienok.

Reštaurácie majú za sebou náročné týždne, kedy museli byť zatvorené a ponúkať jedlo len cez výdajné okienko. Od dnes 3.1.2022 sa pre ne režim aspoň trochu uvoľňuje a môžu otvoriť svoj interiér, zatiaľ však len pre očkovaných a tých, ktorí covid-19 prekonali.

Aké podmienky musia reštaurácie spĺňať

  • maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia,
  • konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
  • obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
  • zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi.

Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální.

Pre očkovaných a prekonaných platí:

  • otvorené všetky obchody
  • otvorené základné služby starostlivosti o ľudské telo: kaderníctva, holičstvá, manikúry, pedikúry, ale aj múzeá, galérie, výstavné siene, knižnice a vonkajšie športoviská
  • otvorené reštaurácie či pohostinstvá
  • bohoslužby pre maximálne 30 osôb alebo 15 metrov štvorcových na 1 osobu
  • otvorené lyžiarske strediská, fungovať môžu vleky aj lanovky (maximálna kapacita uzavretých kabínkových lanoviek je 25 percent, iné lanovky a vleky môžu fungovať bez kapacitných obmedzení)
  • otvorené fitnes centrá pre maximálne šesť ľudí alebo 15 metrov štvorcových na 1 osobu
  • autoškoly môžu robiť aj praktické skúšky

autor: redakcia
foto: pexels.com

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: