syrova torta balenieSyrové korbáčiky na Kysuciach pozná asi každý. Rodina Žiačkovcov sa výrobe pareného syra venuje už tri desaťročia.

Za všetkým stojí rodina Žiačkovcov, ktorí sa výrobe pareného syra venujú už tri desaťročia. Základy pani Alenka získala od svojich rodičov, ktorí pochádzajú zo Zázrivej.

Ako ste sa dostali k práci so syrom?

Je to v rodine :-) Mamina pochádza zo Zázrivej, rázovitej oravskej obce, ktorá sa považuje za centrum vzniku výroby syrových korbáčikov niekedy na prelome 19. a 20. storočia. Tam sa parené syry robia asi v každom dome. S ocinom sa zoznámila v študijných rokoch v Liptovskom Mikuláši. Otec bol vojak z povolania a mama pracovala v textile. Keď sa zobrali v roku 1989 vo voľnom čase vypomáhali maminým rodičom pri korbáčikoch. V tej dobe bolo tradíciou v zázrivských domácnostiach vyrábať z domáceho mlieka korbáčiky a cez víkend sa chodili predávať najmä pred kostoly na Orave a na Kysuciach.

Všetko zmenila revolúcia a rozdelenie republík, kedy sa dalo začať slobodne podnikať. Otec sa od školy zaujímal o ekonomiku a financie a spojili s maminou jej skúsenosti s tradíciou výroby korbáčikov a tak sa dali na cestu vlastného podnikania.

Aké boli ich začiatky?

Začínali v malých pristavených priestoroch v rodičovskom dome v Zázrivej a v roku 2002 výrobu aj vzhľadom k tomu že ako rodina sme bývali od roku 1992 v Čadci, sa presťahovali na Kysuce do väčších priestorov. Momentálne je prevádzka v krásnom prostredí na konci obce Korňa, kde už je len pár chalúp a okolo lesy. Vždy sa smejeme, keď príde k nám obchodná návšteva, že v lete alebo na jeseň, stačí vybehnúť oproti cez cestu a nazbierať si huby alebo lesné ovocie. A verte, že nejeden obchodný partner alebo zákazník zo vzdialenejších oblastí túto možnosť využil.

Čo je na tejto práci zaujímavé, čo vás na tom najviac baví?

Práca zo syrom je, ako často vraví mamina "ako alchýmia". Nikdy neviete, ako sa čerstvý syr pri parení bude správať. Najviac nás na tom baví experimentovať a skúšať stále nové možnosti, ktoré sú často obmedzené pri tejto surovine. Všetko je to ručná práca našich šikovných žien a ľudské ruky a láska k práci nikdy nenahradí žiadny stroj.

solny kupel syrSyr naložený v slanom náleve.

Ako dlho už robíte syry?

Ako sa to vezme. Tradícia v maminej rodine sa prenáša už desaťročia. Syry robila starká so starkým a predtým starkého rodičia a možno aj tí jeho rodičia. Nikdy som nepátrala, kde to presne začalo. Ale čo sa týka nás ako firmy, tak rodičia oficiálne začali v roku 1993 na otcovu živnosť a v roku 1997, keď mamine skončila materská pri mojom mladšom bratovi sa rozhodli rodičia založiť s.r.o. pod názvom Nikos, čiže dá sa povedať že naša rodina už pomaly 30 rokov pokračuje v rodinnej tradícii a rozvíjame ju ďalej.

Dá sa niečo pri pri výrobe syra pokaziť alebo je výsledok vždy rovnaký?

Pri spracovaní syra sa dá toho mnoho pokaziť. Každý syr sa parí inak. Syr rýchlo pracuje a parením to spracovanie trochu spomaľujeme a meníme mu chuť. Hlavne sme len ľudia, už len pri naložení do soľnej kúpele sa často stáva, že výrobky sú buď málo slané alebo naopak veľmi slané. A to je len jeden príklad z množstva, čo je veľmi citlivý na udržanie stabilnej kvality. Hlavne keď máte rôznych zákazníkov, niektorí si žiadajú málo slané a naopak ďalší chcú slanšie syry.

  • Henrieta Hanková, riaditeľka pre obchod a reklamu a výrobná koordinátorka v spoločnosti Nikos.

Ako vznikla myšlienka robiť syrové torty?

henrieta syrova tortaHenrieta s pripravenou tortou pre zákazníkaJa ako dcéra som po štúdiu grafického dizajnu do firmy nastúpila v roku 2013. I keď už od útleho detstva sme spoločne s bratom pomáhali pliesť korbáčiky, alebo sme chodili po rôznych trhoch predávať. A ako sa vraví „ obuvníkove deti chodia bosé“. Po podpísaní oficiálnej zmluvy som vo firme nastúpila ako predavačka v našom stánku v Kysuckom Novom Meste, kde mi cesta vlakom tam ale aj späť trvala hodinu. Nečakalo na mňa žiadne vyhriate miestečko v kancelárii. Stretla som rôznych zákazníkov a ty mali nejeden raz zvláštne požiadavky. Začalo to obloženými misami, ktoré robila naša konkurencia. Pre náročnosť sa nám do takého niečo nechcelo. Ale tlak bol zo strany zákazníkov väčší a väčší. Čím ďalej tým častejšie pýtali nielen obložené taniere ale aj syrové torty. A to najmä pre mužov alebo ako zdravšiu variantu tých sladkých. Mamina začala intenzívne premýšľať, ako by sme to urobili. Nám sa nikdy nepáčili syrové torty ktoré boli urobené z veľkého kusu syra. Išlo nám o to, aby bola zaujíma chutná a odlíšila sa od tých čo už boli na trhu. V neposlednej rade sme chceli využiť výrobky ktoré vyrábame. Náš nosný program boli najmä syrové nite. A to už bol jasný signál že nekonečná niť bude základ torty. Na jeseň 2014 bola torta na svete. Dodnes sa na ňu dívate na obrázku v eshope. Je skoro v každej našej reklame.

A po vypustení prvých tort len na skúšku medzi blízkych, bolo jasné kam bude smerovať náš ďalší rozvoj. Chýr sa rozniesol rýchlosťou blesku.

Robíte len torty alebo aj iné dobroty?

Samozrejme robíme aj iné syrové dobroty. Ako som už spomínala syrové nite sú stále u nás na prvom mieste. Po pri tom je mnoho rôznych variácii a tvarov zo syra, máme rôzne ochutené uzlíky, špagetky, parenice, extra hrubé nite. Skoro by som zabudla, samozrejme že robíme hlavne korbáčiky.

Ako sa vlastne krája taká syrová torta, tak ako pečená z korpusu?

Naše torty sú práve iné v tom že sa vôbec nekrájajú. Torta sa pomaly rozoberá, odmotáva sa syrová niť a vnútro je ako obložená syrová misa. Veľa zákazníkov sa fotí ako jedia nekonečnú niť. Je to často zábavné a vtipné.

Kde chodíte na nápady ako vylepšiť alebo skrášliť výsledný produkt?

Začala to mama a to je chodiaca kreatívna duša. Zaučila si už niekoľko žien s ktorými je na jednej vlne. Každá nová šikovná žena, príde vždy s novými nápadmi alebo vylepšovákmi. Preto je každá torta originál, nikdy nebude vyrobená na vlas rovnaká torta. Ďalšiu inšpiráciou sú určite požiadavky zákazníkov. Vďaka ním vieme vyrobiť klobúk, autobus či plachetnicu zo syra. Každá požiadavka je veľká výzva.

detail torta detail torta2

Potom ste ponuku rozšírili aj do zahraničia, kde všade dodávate?

Kvôli doprave a skladovaniu sme len na Slovensku a v Čechách. Ale z informácii a objednávok vieme, že zákazníci si po svojej línii odniesli naše výrobky snáď do celého sveta, či v už rámci Európy, do Ameriky alebo Ázie. Nevylučujeme v budúcnosti preraziť vlastnou cestou aspoň do ďalších susedných krajín.

Prijali to tamojší nakupujúci?

V Čechách je známe, že sú ľudia gurmáni a vyhľadávajú všelijaké dobroty. Už len syrové nite či korbáčiky sú pre nich vzácne o to viac, keď to je priamo od výrobcu. Na český trh vyvážame takmer polovicu produkcie, čo je jasné znamenie, že reakcia je veľmi dobrá. O syrových tortách už ani nehovorím. Syrových tort ide až 70% produkcie do Čiech.

Prekvapila vás niekedy nejaká špecifická požiadavka od zákazníka?

Prekvapivých a niekedy priam zvláštnych požiadaviek je mnoho. Najčastejšie po nás chcú syrovú futbalovú tortu. Toto je fakt tvar, ktorý momentálne nedokážeme vytvoriť. Ale už sme do vnútra torty schovávali rôzne veci, napríklad aj dámske nohavičky alebo sexuálnu pomôcku :-)

Ako ste prišli s nápadom predávať torty a výrobky cez e-shop?

Prvé torty som si fotila na mobil a vkladala na sociálne siete. Už prvý príspevok mal neuveriteľný ohlas, 1500 likov behom hodiny. Neskutočné množstvo správ. Samozrejme s každého kúta Slovenska. Všetci ich chceli, no boli sme ďaleko. E-shopy vtedy už fungovali bežne, ale nie s potravinami a najmä nie s mliečnymi produktami. Začal kolotoč udalosti. Najprv odovzdanie syrovej torty do výskumného certifikovaného laboratória na testy. Tam nám potvrdili že parený syr bez problémov vydrží 48 hodín v izbovej teplote. Veterinárna správa nám na základe týchto vzoriek schválila takýto e-shop s 24 hodinovou prepravou. Nasledovala tvorba e-shopu syrove-torty.eu. Šikovný manželia s firmy CB Media v Čadci nám dopomohli k funkčnému a estetickému prvému, ale aj k ostatným internetovým obchodom ktoré máme. Dva mesiace po spustení slovenského eshopu sme rýchlo reagovali na dopyt od našich susedov z Čiech a spustili český eshop.

torta balenie2Lucka pri balení

Ako prebieha potom doprava, predsa je to len čerstvá potravina?

Máme zazmluvnené dopravné spoločností, ktoré od prevzatia balíka doručia tortu hneď nasledujúci deň. Niektorí kuriéri torty výhradne vozia v kabíne, aby sa jej po ceste nič nestalo. Torta je ale aj tak veľmi bezpečne a premyslene zabalená aby sa nepoškodila.

Aké máte plány do budúcna?

S mojimi kolegyňami sme ešte pred koronou mali veľa nápadov a plánov, ktoré momentálne nie je možné realizovať. Jeden z nich bol spojiť kysuckých farmárov a výrobcov a urobiť spoločný syrový víkendový festival. Plánovali sme to ako každoročnú tradičnú akciu zo súťažami a prezentáciami šikovných Kysučanov. Verím, že sa situácia zmení, zlepší a jedného dňa sa stretneme na kysuckom syrovom festivale.

Tak to sa už teraz tešíme!
Ďakujem za príjemný rozhovor Henriete, prajeme veľa kreatívnych nápadov a nech sa čoskoro stretneme na spomínanom kysuckom syrovom festivale :-)

 zhovárala sa Janka Kolembusová

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: