mirka makronkyMakrónky - sladké potešenie, do ktorého sa zamilujete. Ak ste ich už ochutnali, viete o čom hovorím. Ak sa na to ešte len chystáte, vychutnajte si ten pôžitok. Mirka Mariaková nám ho dopriala, keď sme mohli ochutnať jej fantastické makrónky.

Mirka, viem o tom, že nie si vyučená cukrárka, ale kozmetička. Ako si sa teda dostala k pečeniu makróniek?

Keď som bola vo Švajčiarsku, išla som okolo jedného výkladu, kde boli všelijaké makrónky od výmyslu sveta, rôzne veľkosti, farby, plnky a tá vôňa. Bola som v nemom úžase, ale keď som vedela, aký zložitý proces prípravy si vyžadujú a nie vždy sa podaria, tak som ostala len pri ochutnávaní. Pečenie je moja záľuba, ale stále mi vŕtali v hlave makrónky. Na sociálnych sieťach na mňa často vyskakovali a tak som si jednoducho povedala, že to z dlhej chvíle skúsim, keďže som počas korony musela ostať doma.

Takže korona ťa priviedla k makrónkam? 

Presne tak, korona mnohým zmenila život aj plány. Už dlhšie som pociťovala chuť na zmenu, ale stále som sa nevedela k tomu dokopať. Predtým som pracovala ako kozmetička v jednom žilinskom salóne, ale to každodenné dochádzanie a neskoré príchody domov ma unavovali.

Z dlhej chvíle mi skrsol v hlave nápad, že idem upiecť na Valentína makrónky a po prvom nevydarenom pokuse to bolo stále lepšie a lepšie.

 makronky mirka2

Ide o náročný proces? Podelíš sa o recept?

Samotný proces nevyzerá tak zložito, ale vyžaduje si maximálnu sústredenosť. Stačí, že sa pri makrónáži vyšľahané bielka s cukrovým rozvarom viac zamiešajú do zmesi alebo naraz a už sa vám môžu rozlievať, popraskať. Je toho veľa, čo sa môže stať. Ďalšia vec je, že sa nesmie zabudnúť pobúchať niekoľkokrát plechom, aby vzduchové bubliny odišli takže susedia musia mať so mnou strpenie😃 Taktiež musia dobre zaschnúť, ale nie príliš, aby neboli duté. Recept mám od jednej blogerky. Šla som krok po kroku podľa videa. Receptov je plný internet, stačí si vybrať tej svoj osvedčený.

Aké boli tvoje prvé pokusy, pamätáš si na to?

Pamätám si, že prvýkrát mi vznikla tuhá hmota. Do makróniek sa používa špeciálna mandľová múka, ktorá sa bežne v obchodoch kúpiť nedá a ak ju aj majú tak je väčšinou nekvalitná a presne to bol kameň úrazu. Tá múka, z ktorej mi vzniklo to čudo bola z drogérie takže neodporúčam!!! Kvalitnú múku objednávam zo špecializovaných obchodov a čím jemnejšie je pomletá, tým lepšie. To je základ, ak chcete, aby makrónky vyzerali ako majú.
Pri častejšom skúšaní som už vychytala triky, ale občas sa stane, že putujú do koša. Makrónky sú jednoducho potvorky.

makronka malina

Ktoré príchute sú najobľúbenejšie?

Medzi najobľúbenejšie príchute patrí biela čokoláda s kúskami malín, slaný karamel, kinder, lesná zmes, nutella, lotus. Sú to väčšinou bežné príchute, ale nájdu sa aj ľudia, ktorým zachutila čokoláda-pepermint, pistácia, škorica-zázvor, baileys, mango.

Skúšala si pripravovať aj nejaké nezvyčajné príchute?

Zatiaľ najmenej tradičná príchuť bola levanduľa a čokoláda-pepermint. Rada experimentujem a aktuálne som si kúpila žuvačku a pitahaya tak som zvedavá na výsledok. Viem si predstaviť aj príchuť ruže či fialky. Vo Francúzsku majú príchute ako matcha, tekvica, škótska whiskey či soľ, korenie a olivový olej, ale tú poslednú si fakt neviem predstaviť.

Pri makrónkach ide aj o estetiku a veselé farbičky sa asi od makróniek očakávajú. Majú pre teba nejaký význam? Napríklad nejaká chuť je spojená s nejakou farbičkou alebo si ich kombinuješ s plnkami podľa nálady?

Áno, makrónky sú pasť pre oči. Ako sa hovorí aj oči jedia a preto sa snažím, aby farbičky spolu hrali. Väčšinou sa snažím, aby chuť ladila s farbou ako napríklad pistáciová so zelenou, malinová s ružovou, mango so žltou, baileys s hnedou atď. Veľa spraví aj taká krabička, stuha, papier či nálepka. Všetko sú to detaily, ktoré urobia výsledok luxusnejším.

makronky mirka3

Už si ich napiekla dosť na to, aby si zhodnotila reakcie ľudí. Ako sa zvyčajne tvária keď ich ochutnajú?

Sú v siedmom nebi. Dokonca už sa mi dostala hláška, že sú lepšie ako sex 😊 Stáva sa, že sa zjedia skôr ako sa donesú domov. Ak ich raz vyskúšate, niet cesty spať. Závislosť na ne sa vytvorí rýchlo. Ide o pomerne sladký dezert, takže ho človek veľa nezje, ale so sladkým je život krajší. Ja osobne mám radšej takýto dezert, alebo keď si niečo sama napečiem ako nejaká bonboniéra či čokoláda. Aj ako darček by ma veľmi potešili. Vlastná tvorba sa vždy cení a nie je to tuctové. Veľmi často pripravujem makrónky práve na takéto príležitosti, ako darček namiesto klasickej bonboniery.

Čo je na nich také zvláštne? Čím sú tieto farebne koláčiky výnimočne?

Ide o francúzsky dezert podobný snehovej pusinke. Je vytvorená z mandľovej múky, vaječných bielkov a cukru. Predstavujú ten najvyšší cukrársky level a potrápia nejedného skúseného cukrára. Preto aj cena tých koláčikov má svoje opodstatnenie. Je vyrobená z kvalitných surovín, ktoré nie sú najlacnejšie ako napríklad mandľová múka, farbivá, kvalitná biela čokoláda, príchute a iné. Ak chcete makrónky venovať k nejakej príležitosti, dajú sa vyzdobiť kreslenými obrázkami, ktoré niečo symbolizujú prípadne aj venovanie. Všetko je to len o tvorivosti a šikovnosti a hlavné je mať chuť a trpezlivosť. Nedávno som pripravovala krabičky ku dňu matiek, o ktoré bol veľký záujem.

mirka makronky4

Vedela by si si predstaviť, že by si ich piekla vo väčšom? Záujem by o ne určite bol, lebo sú naozaj fantastické a musím ti ich pochváliť, keďže som ich ochutnala.

V prvom rade ďakujem za pochvalu. Vždy mi to pohladí dušu, keď mi ich pochvália. Áno, viem si to živo predstaviť, že by som piekla vo veľkom, takže sa tomu nebránim. Považujem sa za tvorivú dušu, takže nie je vylúčené, že sa dám aj na pečenie mini koláčikov ako bývajú candy bary na svadbách.

Plánuješ rozšíriť portfólio dezertov aj o iné druhy?

Ako som už spomenula v predošlej otázke, strašne ma fascinujú mini koláčiky ako sú tartaletky, nanuky, mini pavlove tortičky či diamantové srdiečka. Zatiaľ sú však mojou prioritou makrónky, v ktorých by som sa chcela zdokonaľovať. V dnešnej dobe je všetkého plný trh, ale také kreslené, dúhové makrónky či v tvare zvieratiek, srdiečok, tie som vždy obdivovala a preto by som sa chcela vydať touto cestou.

Výber koláčikov ti schvaľujem, už sa teším, kedy ochutnám od teba niečo nové.
Držím palce a nech sa ti tvoje plány splnia a nech sú makrónky krásne, farebné a potešia každého, kto ich od teba vyskúša.

Kto je zvedavý na jej ďalšie krásne makrónky sledujte ju na Facebooku alebo na Instagrame.

zhovárala sa Bianka Kolembusová

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: