tomas brisuda vyroba damaskove noze30-ročný Starobystričan Tomáš Brisuda má koníček, ktorému sa nevenuje veľa ľudí - vyrába nože. Hoci je spolumajiteľom spoločnosti BM MONT a zamestnáva desiatky ľudí, čas si na svoje výrobky nejako nájde.

V čom sa líšia nože z bežnej sériovej produkcie s ručne urobeným nožom?

Rozdiel je hlavne v tom, že každý ručne zhotovený nôž je originál. Už nikto nikdy nevyrobí rovnaký nôž, môže urobiť nanajvýš podobný. Pri sériovej výrobe je zase celá séria nožov rovnaká, takže o origináloch tu nemôžeme hovoriť.

Nezohráva úlohu aj to, že vlastník takéhoto noža k nemu pristupuje trochu inak?

Sto ľudí, sto pováh. Jeden človek môže pracovať s nožom od nožiara rovnako ako so sériovo vyrábaným nožom. Myslím si, že sa oveľa častejšie deje to, že ľudia majú strach o svoje drahé nože, a preto ich majú len vo vítrinke. Podľa môjho názoru je to škoda. Každý nôž by mal bežné činnosti zvládnuť bez ujmy. Nože treba používať, nielen ich obdivovať.

damaskovy noz vyroba

Keď ideš robiť nôž, máš vopred predstavu aký bude mať tvar?

Vždy keď začínam nový nôž mám predstavu, ako chcem aby vyzeral. Detaily sa potom doladia až pri samotnej výrobe. Základný tvar mám vždy daný. Takisto aj parametre - dĺžka noža, dĺžka a šírka čepele a samotná rukoväť.

Ako sa "vylepšujú" štandardné vlastnosti ocele?

Najdôležitejšia časť pri výrobe je samotné tepelné spracovanie čepele. Aj najkvalitnejšia nožiarska oceľ pri zlom tepelnom spracovaní nebude fungovať tak ako má. V tejto dobe už sú k dispozícii ocele s vynikajúcimi vlastnosťami. Dôležité pri výbere ocele je určenie na čo sa nôž bude používať.

tomas brisuda vyroba damaskove noze 1

Robíš aj damaškovú oceľ. Môžeš vysvetliť čo to je? Má takýto nôž aj iné vlastnosti alebo je to viac o dizajne?

Prednedávnom som začal vyrábať aj nože z damaškovej ocele. Štandardne sa pri výrobe damaškovej ocele používajú dve a viac druhov ocele s rôznymi vlastnosťami. Skovaním týchto viacerých ocelí vznikne nová ,,damašková" oceľ, ktorá si zachováva vysokú tvrdosť a dobrú húževnatosť.

Koľko vrstiev ocele robíš pri damaškovom noži?

Štandardne mi to vychádza od 200 do 350 vrstiev.

Takáto úprava dáva nožu výnimočný dizajn. Na rukoväť používaš vzácne druhy dreva. Ktoré je naj?

Rukoväť mám pri výrobe najradšej. Používam exotické drevo aj dreviny pôvodom zo Slovenska alebo Čiech. V poslednom čase som začal používať stabilizované dreviny, ktoré majú perfektné vlastnosti. Rád používam aj parohy, ktoré však nie je jednoduché zohnať, pretože paroh musí mať konkrétny tvar.

damaskovy noz vyroba cadca 1damaskovy noz vyroba cadca 2

Robíš aj kožené púzdra. Táto časť tvorby ťa tiež baví?

Snažím sa urobiť všetko od A po Z. Keďže k nožu patrí puzdro, musel som sa naučiť základy a začať šiť aj puzdrá.

Máte rodinnú firmu BM MONT, ktorá sa venuje inej činnosti. Výroba noža je dosť dlhý proces. Kde na to berieš čas?

Času je veľmi málo, preto robím nože prevažne po práci večer, niekedy aj dlho do noci. Výrobu nožov mám len ako koníček, preto dokončím len okolo 15 nožov za rok.

O to sú potom vzácnejšie. Máš ešte jeden koníček - turistka. Pochodili sme spolu dosť. Súhlasíš, že je horská turistika najlepší spôsob ako si vyčistiť hlavu?

Jednoznačne. Nie je nič krajšie ako šlapať do kopca a ledva lapať po dychu.

brisuda rozhovor turistika

Tak dúfam že tento rok čo to pošlapeme :) A nože nech sa netupia :) Vďaka za rozhovor.

Tento rok máme veľké turistické plány, sám som zvedavý, čo všetko stihneme. Aj ja ďakujem.

Zhováral sa Peter Kolembus

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u:

 Stiahnite si apku KYSUCE
Nemáte ešte mobilnú aplikáciu? Môžete si ju stiahnuť tu >> Správy, doprava, turistika, zaujímavosti.