sipky plodyJeseň, najpokojnejšia časť roka. Treba ísť na lúky a vychutnať si ten božský zázrak ticha prírody. Ale bylinkári majú stále na pilno.

Musia si zadovážiť prepotrebné jesenné plody a korene. A je ich naozaj dosť. Takže si poďme povedať, čím všetkým si môžeme v jeseni urobiť radosť, keď si prinesiem z prechádzky „pár hrstí“ plodov bazy, hlohu, šípok, trniek či jarabiny.

Šípky

Ako najznámejšie sú určite šípky – plody divokej ruže šípovej Rosa canina L.. Na Kysuciach ich nájdeme úplne všade, na každej medzi, za každým plotom. Stačí len vyjsť na malú prechádzku kúsok za domy. Vedie sa odveká polemika, či zbierať šípky tvrdé – pred mrazom, alebo mäkké – po mraze. Ja vravím, zbierajte zrelé, zdravé, pekne vyfarbené. Či pred mrazom alebo až po mraze záleží na tom ako stihnete a na tom ako stihne pani Zima.

sipky plody jesen

Keď si ich nazbierate, máte veľa možností. Usušiť na čaj (na radiátore, v trúbe či v sušičke). Alebo, ak máte šípok neúrekom, môžete si z nich urobiť sirup, masť alebo trebárs olejček. Je to prácne, ale výsledok stojí za námahu – účinné, plné vitamínov a minerálov. A nezáleží, či to bude na pitie alebo na natieranie.

  • Ale zostaňme pri starom osvedčenom čaji - aj ten má pri šípkach trochu zložitejší postup. Napríklad takto: Večer dáte do hrnca dve hrste sušených šípok. Privediete do varu a prevárate na miernom ohni tak 5 minút. Necháte stáť do rána. Ráno prihrejete a pijete. Časť C vitamínu sa varom zničí, ale aj tak ho tam stále ostane viac ako v čerstvom kiwi.

Hloh

Ďalším dôležitým plodom je hloh Crategus oxycanta. Na začiatku leta sme si nazbierali trochu kvetu hlohu na úprav tlaku a teraz na jeseň nám ponúkne krásne červené bobuľky. Ako väčšina prírodných plodov, môžeme ich smelo jesť surové, alebo si ich nasušiť do ovocných čajov. Čaj z plodov hlohu prospeje nášmu srdcu – podporuje celý kardiovaskulárny systém. Tiež zlepšuje aj duševný stav – je to antidepresívum, upokojuje napätie a mierni stres. Lepšie sa po ňom zaspáva.

hloh zber plody

Baza čierna

Netreba zabudnúť na bazu čiernu Sambucus nigra L. Nielen kvety, ale jej čierne plody sú vynikajúcim liečivom. Plody bazy čiernej nekonzumujte surové. Ich povarením sa stanú úplne bezpečné. Zbierame celé okolíky. Nasušíme a používame do zmesi na ovocný čaj. Používajú sa ako antioxidant, pri horúčke, spomaľujú starnutie. Vyrába sa z nich tiež likér alebo džem.

Jarabina

Z plodov jarabiny vtáčej Sorbus aucuparia si nazbierame zopár strapcov. Sú dobré do zmesových čajov pri klimaktériu alebo iných ženských problémoch, pôsobí proti reumatizmu, podporuje funkcie obličiek, rozrušuje a vyplavuje drobné močové kamene a piesok. Plody obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vyrába sa z nich tiež tinktúra.

jarabina

Trnky

A čo trnky – kysucké slivky Prunus . Na tie samozrejme nesmieme zabudnúť. Lepšie sú po mrazoch – lebo trochu zosladnú. Ale do prírodnej lekárničky ich môžem zbierať aj pred mrazom, keď už sú zrelé –  len si pripomenie, že sú to naše kysucké, a tak budú stále trochu trpké. Ale nevadí. Sú naozaj účinné na rôzne neduhy. Môžeme ich jesť surové. Je to účinné detoxikum a depuratívum – očisťuje telo od toxických látok. Reguluje trávenie, pomáha pri zápche, ale na druhej strane aj pri hnačke u detí. Trnky majú veľa antibakteriálnych látok, utišujú bolesť hrdla, angínu. Trnky posilňujú imunitu a udržuje zdravé srdce. No prosto všeliek. Okrem konzumácie priamo pod kríkom, si ich môžem doniesť domov a nasušiť do čaju. A ešte môžeme urobiť lekvár, likér, sirup, kompót.

trnky

  • Recept na super likér. Pekné zdravé trnky nasypeme do zaváraninovej fľaše. Zalejeme bielym alkoholom - napr. vodku tak 35 % (môžete aj trochu zriediť vodou). Na litrovú fľašu trniek pridáme hrsť kryštálového cukru, Necháme lúhovať 6 týždňov. Občas premiešame rúčkou varešky. Mňam– aj takúto podobu môže mať liek.

Pokojnú jeseň, bylinkári kysuckí!

autor: Marta Sláviková
foto: pixabay.com

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: