krava vychylovkaMalá sonda do paradoxného správania Slovákov pri nákupe potravín.

Poľské mäso sa na Slovensku predáva vo veľkom. Podľa štatistík sa na Slovensko dováža desiatky tisíc ton hovädzieho mäsa ročne. Ďalšie tony sa dováža formou ambulantného predaja, kde si ľudia mohli nakúpiť mäso pri dovoze priamo z pojazdných predajni. Vyskytuje sa často práve pohraničných obciach severoslovenských okresov Kysuce nevynímajúc. Kúpite tu mäso bez možnosti zistenia pôvodu a ani neviete, či prešlo kontrolou a veľakrát aj bez dokladu o kúpe. Je to aj naša chyba, že takéto mäso kupujeme a podporujeme tento predaj. Keby nebol o takéto mäso záujem, neboli by ani takéto pojazdné predaje.

Stále sa hovorí, že máme kupovať Slovenské mäso. Bohužiaľ, cena je pre slovenských spotrebiteľov stále na prvom mieste. Najväčšia spotreba je bravčového mäsa a to (cca 30 kg ročne) a hydinového mäsa (cca 20 kg ročne). Hovädzieho mäsa sa na Slovensku zje ročne priemerne len 4,5 kilogramu na obyvateľa. Je to aj kvôli jeho cene. Je totiž dvoj až trojnásobne drahšie a je dovozové zo zahraničia. Najčastejšie sa na pultoch v našich obchodoch stretnete s mäsom dovezeným z Poľska, Nemecka, ale aj z Írska či Brazílie.

Dôkazom nezáujmu je názor dlhoročného chovateľa - malého farmára z regiónu Turiec p. Sajdáka s farmy AGRO WSM.

Pán Sajdák hovorí: "V rámci rôznych predajných akcii sme rozdali stovky letákov na predaj vysokokvalitného mäsa z farmy. Výsledkom bol reálny predaj cca 50-tich kg hovädzieho mäsa, čo je zanedbateľné.
Momentálne chováme 50ks hovädzieho dobytka no zvažujeme obmedzenie chovu asi len na 20ks. Ľudia nemajú záujem o slovenské mäso, uprednostňujú nákup v supermarketoch a u rôznych pokútnych predajov z pojazdných predajní zo zahraničia. Paradox je, že kvôli nezáujmu Slovákov sa naše zvieratá vyvezú do poľských bitúnkov odkiaľ príde späť na Slovensko. " ukončil to p. Sajdák

Pri vypuknutí podobných káuz sa politici radi predháňajú vo vyjadreniach napríklad, aby sa používalo v jedálňach na školách či iných inštitúciách slovenské mäso. Je to síce rozumný názor, ale podobné vyjadrenia prichádzajú zvyčajne až po medializáciach problémov. Oveľa účinnejšia by bola dlhodobá stratégia podpory slovenských fariem a rozvoja vidieka. Ak by to tak bolo, podobných káuz by bolo menej a zároveň náš vidiek by vyzeral úplne inak.

Prečítajte si aj:
Poľské "choré" mäso sa objavilo aj na Kysuciach a v okolí Žiliny.

kravkaStále ojedinelejší pohľad. Krávka na Kysuckých lúkach.

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u:

Môže vás zaujať