zihlava receptyPŕhľava dvojdomá Urtica dioica. Sila tejto byliny je neskutočne veľká. Hovoríme o nej ako o burine. Bylinkári vedia, že práve buriny sú najsilnejšie.

Na jar vyjde zo zeme medzi prvými. Obsadí opustené a na pohľad tie najhoršie miesta. Miesta, ktoré iná rastlina nechce. A len tak sa jej nezbavíte. Žihľava.

Zbaviť sa jej by bola škoda. Žihľava je pre nás užitočná v mnohých skoro nepomenovateľných ohľadoch. Jej oficiálny názov je naozaj pŕhľava. Ale ten zľudovený je ešte viac pichavý - žihľava. Všetci ju poznáme. Môžeme ju zbierať kdekoľvek, ale mimo prašného prostredia. Nie pri ceste. Zbierame ju od marca do konca septembra. Mladé jarné rastlinky sú vynikajúce na šalát. Sú mäkké, a tak ľahko stráviteľné aj surové. Najviac účinných liečivých látok využiteľných v čaji alebo tinktúrach, má stredne stará rastlinka pred alebo na začiatku kvitnutia. Zbierame celé byle (tie mladšie), alebo ak je už stonka príliš tvrdá otrhávame z nej samostatné listy.

Môžeme zbierať niekoľko krát do roka. Ak žihľava napr. po vytrhaní či kosení vyrastie na jeseň druhý aj tretí krát, pokojne ju môžeme zozbierať.

Sušíme ju v dobre vetranom priestore, na teplom mieste, ale nie na slnku. Ak listy pri sušení sčernejú, tak sa obvykle vyhadzujú, ale vlastne nie sú závadné. Čaj varíme zo samotnej žihľavy: Nebojme sa ju použiť do čajových zmesí, ktorým dodá zvýšenie ich účinku, ale aj zlepší chuť samotného čaju.

Žihľava obsahuje vysoký podiel látok účinkujúcich pri mnohých chorobách. Je zaujímavé, že obsahuje viac vitamínu C ako špenát alebo citrón.

Z mladej žihľavy, ktorá práve na jar vyrastá si môžeme pripraviť aj „ozajstné“ jedlá.

Polievka so syrom

Potrebujeme: 500 g mladej čerstvo natrhanej žihľavy, liter bujónu (zeleninový, mäsový), 3 dcl mlieka, 2 tavené syry, mleté čierne korenie a soľ, 2 rožky.
Do hrnca dáme vývar spolu s mliekom, pridáme dobre umytú a na kúsky nakrájanú žihľavu, na kúsky pokrájaný syr, podľa chuti osolíme a okoreníme a varíme pár minút. Polievku servírujeme s opečenými kúskami rožkov.

zihlava recepty2

Zapekaná žihľava so syrom

Potrebujeme: 250 g mladých žihľavových výhonkov, 4 lyžice oleja, 100 g strúhaného syra, 3 vajcia, 2 cibuľky, šálku mlieka, 2 lyžice hladkej múky, soľ.
Cibuľku speníme na oleji a pridáme umytú pokrájanú žihľavu a chvíľu podusíme s trochou vody žihľavu. Z mlieka, vajec, múky a soli pripravíme cestíčko. Vymastíme zapekaciu misku, vložíme do nej žihľavovú zmes, zalejeme cestíčkom a a posypeme strúhaným syrom. Zapekáme v horúcej rúre asi 15 minút.

Pyré

Potrebujeme: 750 g lístkov mladej žihľavy, 4 lyžice oleja, 2 lyžice hladkej múky, 6 lyžíc hrubej strúhanky, 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate, strúčik cesnaku, vývar, cibuľu, 2 dcl smotany.
V malom množstve vody uvaríme listy žihľavy. Po zmäknutí ich prelisujeme. Cibuľu a múku opražíme na oleji, pridáme prelisovanú žihľavu. Zalejeme vývarom a varíme asi 10 min. Pred dokončením pridáme strúhanku, rozotretý cesnak a petržlenovú vňať. Zjemníme smotanou. Podávame ako prívarok s volským okom.

Fašírka

Potebujeme: 100 g žihľavových listov, 200 g kaše z pšeničnej/ špaldovej múky/ pohanky, soľ, korenie, vegetu a olej na vyprážanie.
Listy najskôr sparíme horúcou vodou a posekáme na drobno. Asi 3 minúty povaríme. Uarené listy scedímea premiešame s hustou pšeničnou kašou, osolíme, okoreníme. Vytvarujeme fašírky a na rozpálenom oleji opražíme, alebo na suchu v rúre upečieme.

Marta Sláviková
foto: pixabay.com

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: