V marci môžu bylinkári začať so zberom v prírode.
Máme polovicu marca a zatiaľ to pre bylinkára na Kysuciach vyzerá, že nemá čo robiť. Ale to nie je pravda. Okrem prípravy na hlavnú sezónu (ja som napríklad opravovala košíky a tiež v plátala diery v látkových vreckách), už môžeme aj niečo zľahka v prírode pozbierať.
Ak ste vo februári nestihli zobrať imelo biele, tak v našich podmienkach sa to ešte dá aj v marci. S ním opatrne narábať, lebo sa jedná o jedovatú rastlinu.
Kôra brezy bradavičnatej
Druhá dôležitá vec, ktorá sa dá teraz na skorú jar u nás pozbierať je kôra brezy bradavičnatej (prípadne brezy previsnutej). Mladé brezové listy budeme zbierať o niečo neskôr, po vyrašení v apríli až máji.
Breza bradavičnatá (Betula verrucosa Ehrh.), nazývaná aj biela. Zber kôry prevádzame skoro na jar, olúpeme malé množstvo hornej vrstvy, tak aby sme nepoškodili drevo kmeňa. Kôru usušíme a podrvíme. Užívame vo forme odvaru. Odvar z kôry brezy znižuje horúčku a tíši bolesť, má diuretické účinky – odvodňuje, pomáha vyplaviť kyselinu močovú (pri reumatizme), podporuje dobrý spánok.
- Príprava odvaru: 200 ml vody zavaríme a pridáme 1 polievkovú lyžicu sušenej kôry. Nechajte lúhovať 15-20 minút. Odporúčajú sa 1-2 šálky denne.
Živica, medvedí cesnak...
Na prechádzke v lesoch je dobré sa poobzerať po živici. Jarná (prejdená mrazom) má svoju extra arómu. Živica z rôznych ihličnatých stromov smreka, jedle, či borovice je vhodná ako prídavok do vydymovadiel alebo do liečivých mastí.
Na konci marca, ak počasie dá, sa možno aj na Kysuciach objaví cesnak medvedí, zádušník brečtanovitý a trebárs už aj výhonky žihľavy.
Prečítajte si aj:
autor: Marta Sláviková
foto: pixabay.com