krasno gastrofestivalPo dvoch rokoch sa v Krásne nad Kysucou konal obľúbený Gastrofestival. V meste sa zároveň konal Folklórny festival, ktorý bol spojený so Svätojánskym jarmokom.

Víkend v Krásne bol v znamení podujatí. Sobota bola športovým dňom, slnečná nedeľa patrila kultúre. Konal sa Folklórny festival, ktorý bol spojený so Svätojánskym jarmokom a nechýbal ani obľúbený Gastrofestival.

Primátor Jozef Grapa uviedol:  „Účastníci si mohli pochutiť na pečenom diviakovi, na ktorom si nepochutnávajú každý deň. Aj keď sa zdalo, že diviačia porcia je dosť veľká, po krátkej chvíli skončila na tanieroch návštevníkoch. Pavol Šutý, pripravil túto pečenú delikatesu ale aj pekný zážitok s poľovníckymi fanfárami, ktoré ohlásili príchod pečeného mäsko medzi návštevníkov festivalu. Pre mňa to bolo jedno z výnimočných jedál, ale na výber tu boli i desiatky iných jedál. Návštevníci si pochvaľovali i netradičné exotické jedlá, ktoré pripravila miestna kórejská kuchyňa, ktorú prezentovali zamestnanci firmy Eliastech.

Medzi netradičné jedlá patrili i pochutiny od historického spolku sv. Šebastiána. Nechýbala ani kuchyňa starých materí, ktorej recepty pripravovali osadníci z jednotlivých osád. Ich vnuci a pravnuci oprášili osvedčené recepty a pripravovali pravé slovenské šúľance s makom, tvarohom, domáce pirohy, či klasické bryndzové halušky so škvarkami. Nezabudli ani na zemiakové placky, posuchy, či osušky. Poľovnícky a osadnícky guľáš nakŕmil stovky návštevníkoch, ktorí prišli na námestie v Krásne.“

Folklórny festival sa konal už 7. krát. Zároveň sa uskutočnil aj dvanásty ročník Svätojánskeho jarmoku, kde svoju prácu prezentovali jedineční remeselníci z Kysuckého kultúrneho strediska. Myšlienkou podujatia bolo najmä uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť tak folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov. Na spoločnom podujatí sa predstavili: heligonkárka Vaneska Tomčalová, DFS Drevárik, Kysucká muzička, FS Drevár, FSk Vrabčiar, ĽH HoŤaPo.

autor: redakcia
foto: E. Koprna

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: