pivo ciernan0Poctivé remeselné pivo tak, ako tomu bolo kedysi. „Sú tam kvasnice, sú tam rôzne vitamíny vylúhované zo sladovníckeho jačmeňa. My tým, že to nefiltrujeme, nepasterizujeme, tak to pivo je ako sa hovorí “živé” na rozdiel od tých komerčných,“ hovorí Róbert Lučan.

Robíte výborné pivo. Ako ste sa k tomu dostali?

Na českej stanici bežala relácia “Rady ptáka Loskutáka” a bol tam príspevok o domácom varení piva. Nedalo nám to a tak sme to vyskúšali. Nečakal som, že nás to nadchne až tak, že začneme doma variť pivo vo väčšom. Pivo bolo dobré, tak sme sa rozhodli v tom aj podnikať a vyšlo to.

Museli ste mať k tomu nejaký vzťah, muselo vás to aj lákať.

Áno… bez toho to nejde. Pivovar je taká alchýmia. Produkt, technológiu si kúpite v obchode, ale samotný princíp varenia piva v obchode či v návode nenájdete. To sa treba všetko pracne naučiť.

Mali ste nejakého sládka, ktorý vás niečo naučil, alebo ste sa to učili sám?

Väčšinou som si to robil sám, ale mám v Čechách resp. na Morave jedného kamaráta, ktorý sa venuje vareniu piva 20 rokov. Spolu s ním sme si vymieňali rôzne skúsenosti a rady a tým sme sa aj celkom zdokonalili.

pivo ciernan

Aké pivo varíte?

Varíme 12 ležiak svetlý, 10 výčapné pivo a 11 polotmavú.

Teraz je obľúbené robiť aj vrchne kvasené pivá. Skúšali ste aj túto metódu?

Chcem sa venovať skôr tým spodne kvaseným pivám, to sú práve tie ležiaky. Vrchné kvasené pivo ma zatiaľ až tak neoslovilo.

pivo ciernan predajMáte pivovar bez vlastnej predajne. Ako sa môžeme dostať k vášmu pivu? Kto od vás odoberá pivo?

Odberateľov je problém zohnať. Ľudia si nevedia uvedomiť to, že výroba je celkom náročná a tomu zodpovedá aj cena. Zákazníci zväčša pozerajú po cene a vyhľadávajú lacnejšie, komerčné pivá. My, teda malé pivovary nemôžeme konkurovať tým veľkým, komerčným produktom. Preto sú aj ceny za naše pivo o niečo vyššie.

Cenovo sa im určite nedá konkurovať, ale chuťou to je už niečo iné… Sú to poctivé remeselné pivá s kvasinkami a plnou chuťou.

Jasné, je to poctivé remeselné pivo tak, ako tomu bolo kedysi. Sú tam kvasnice, sú tam rôzne vitamíny vylúhované zo sladovníckeho jačmeňa. My tým, že to nefiltrujeme, nepasterizujeme, tak to pivo je ako sa hovorí “živé” na rozdiel od tých komerčných. To je len pena, farba a alkohol…

Je problém urobiť stálu chuť produktu, alebo je každá várka trochu iná?

S tou rovnakosťou vo vare je veľký problém. My nedokážeme urobiť presnú kópiu predchádzajúcej várky. Chuť toho piva sa môže mierne líšiť, konzument to ale zvyčajne nepostrehne.

To môže byť aj trochu plus, že je to také prekvapenie. Možno aj vás samotného prekvapí niektorá várka?

Áno, niekedy je to tak. Ja jeden deň uvarím pivo, no ochutnám ho až tak zhruba za 40 až 45 dní čo sa vlastne uvarilo, lebo proces výroby trvá minimálne tých 30 dní.

pivo ciernan v

V lete si ľudia obľúbili kúpiť celý súdok vášho piva. Je to tak aj v zime, alebo teraz viac preferujú fľaškové pivo?

Áno, je to tak. V lete, keď sa konajú rôzne akcie, gulášovky, grilovačky si zákazníci kupujú viac to sudové pivo. V zime to už tak nejde, tak práve preto ponúkame pivo vo fľašiach zo skla, ale aj väčšie balenie, no to už sú v plastových fľašiach. V zime sa preto viac špecializujeme práve na to fľaškovanie piva.

Ako má bežný zákazník, nie veľký pivkár, rozlíšiť to dobré pivo od tuctového?

Pokiaľ to nebude pivkár, tak ten to nerozlíši 🙂 Pokiaľ je aspoň aký-taký pivkár, tak ho musí to pivo osloviť a to práve chuťou.

Máte niekoho v okolí, kto vám povedal, že to pivo chutí a že si to tak od neho považujete lebo viete, že sa tomu rozumie?

Tých štamgastov je veľa. Pivo si chvália, mám naň veľmi dobré ohlasy. Pivo bolo dokonca aj v Amerike, Chorvátsku, Nemecku, Francúzsku, Anglicku … pili ho viaceré národnosti a každý ho chválil. Tak verím, že naozaj aj chutilo.

pivo ciernan 03

pivo ciernan 04

Tak to ma teší! Ako by ste chceli ďalej rozvíjať výrobu? Dá sa takýmto malým pivovarom uživiť?

Všetko záleží na tom, aký bude tento rok. Aké budú náklady na energie, to rieši momentálne asi každá jedna firma. Práve od energií sa odvíja či slad, či chmel, nielen samotná výroba.

O výrobky ale záujem je…

To áno, o pivo záujem je a týmto chcem poďakovať aj niektorým chalanom, čo odo mňa odoberajú tovar a ďalej ho distribuujú či robia reklamu.

Je na Kysuciach krčma, ktorá by odoberala od vás pivo stále?

Áno, je taká napríklad v Krásne - Zlatá korunka od nás berie pravidelne naše pivo. V Turzovke Expreso K31, tam ho majú taktiež v obľube, alebo napríklad v Rakovej Bistro Špaldoň. Určite by som bol rád, ak by sa dostalo do viacerých pohostinstiev, no nie je to jednoduché.

Dúfam, že sa vám to predsa len podarí a že si Kysučania budú môcť vaše pivo kúpiť na viacerých miestach, lebo je naozaj vynikajúce. Prajem vám, nech je vaše pivo naďalej také chutné a nech sa vám darí.

Zhováral sa Peter Kolembus

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u:

 Stiahnite si apku KYSUCE
Nemáte ešte mobilnú aplikáciu? Môžete si ju stiahnuť tu >> Správy, doprava, turistika, zaujímavosti.