box jedlo donaskaPodnikatelia v gastoprevádzkach a ubytovaní sa cítia byť oklamaní a diskriminovaní v nastavení nových pravidiel.

Reštaurácie a ubytovacie zariadenia žiadajú vládu o prehodnotenie opatrení

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s novými protipandemickými opatreniami žiada, aby prevádzky v tomto odvetví mohli fungovať aj v čiernych okresoch. Sľuby o otvorení hotelov, penziónov a reštaurácií pre očkovaných hostí neboli splnené. Mnohé okresy sú v čiernej farbe už šiesty týždeň.

Poukazujú tiež na to, že otvorené hranice umožňujú vycestovať za dovolenkou i relaxom či reštauráciami do okolitých krajín – Česka, Maďarska či Poľska. Prijaté obmedzenia tak spôsobujú ekonomické škody v cestovnom ruchu na Slovensku.

Cítia veľkú krivdu zo strany vlády

"Samozrejme, že sme sa spoliehali a nielen my, ale všetky kysucké reštaurácie, že nás otvoria aspoň pre očkovaných. Veď aký to má zmysel, keď všetci Kysučania húfne navštevujú reštaurácie v Žiline, Terchovej, Poľsku či Čechách. Tam sú podniky preplnené bez odstupov a sedí tam polovica Kysučanov. Nebolo by lepšie, keby jedli v Čadci, kde už celý september, počas OTP sme mali poloprázdne reštaurácie??? Cítime veľkú krivdu zo strany vlády, ako si nás otvárajú, zatvárajú ako sa im zachce. Či už otvorenie alebo zatvorenie takejto gastro prevádzky, stojí nemalé úsilie a veľa peňazí, keďže robíme s tovarom, ktorý podlieha rýchlo skaze (zelenina, mäso, mliečne výrobky, narazené sudy s pivom...) " napísal nám majiteľ reštaurácie Pizza Vanesa v Čadci Zdenko Šúty.

"Toto všetko keď si zmyslia vo vláde pri zatvorení prevádzky musíme zlikvidovať a pri otvorení znova nakúpiť. Nemôžme preto otvoriť a zatvoriť zo dňa na deň alebo podľa nich z hodiny na hodinu. Ani nehovorím o ľuďoch, ktorí pracujú v gastre - v lete som prijal 6 ľudí, teraz pre nich nemám prácu, hoci som im ju sľúbil. Jednoducho som nerátal, že nás opäť aj po kampani aká je ,,OČKOVANIE SLOBODA" zatvoria.

Nad súčasnými opatreniami sa mi zastavuje zdravý rozum. Taktiež očakávam, že keď štát zatvorí prevádzku, ktorá 20 rokov funguje, platí nájom, elektrinu, plyn, odvody, dane, DPH, dáva prácu ľuďom, poskytuje služby a taktiež robí dobré meno Čadci, tak nech aj poskytne adekvátnu pomoc. A nie ako teraz pomoc - STOPNUTÁ ! Na zaplakanie! Cítime to už ako cieľovú likvidáciu slovenských drobných podnikateľov a preferovanie veľkých zahraničných korporácií," dodáva Zdenko Šúty.

jedlo donaska

Chaotické a stále nové opatrenia

Podobne sú a tom aj majitelia ďalších reštaurácií. Svoj názor na opatrenia nám povedal aj majiteľ Bistra Gaston: "Už ani neviem čo je nové a iné v tých opatreniach je to moc chaotické a stále meniace sa, ale to asi vo väčšine štátov EU. Otvoriť reštaurácie len pre očkovaných? My sme v reštaurácii (zamestnanci) nezaočkovaní okrem jednej pani... tak je to celkom nezmyselné vyžadovať, aby boli hostia zaočkovaní. Iné by bolo zaočkovaní zamestnanci + zaočkovaní hostia, ale to môj názor. A ako to zvládame? Nebyť rozvozu tak sme všetci doma na podpore v nezamestnanosti."

Podľa akých pravidiel sa momentálne riadime na Slovensku

  • Vstup do interiéru reštaurácií a iných stravovacích zariadení je v červených a bordových okresoch povolený iba zákazníkom v režime OP. Pre režimy OTP (očkovaný/testovaný/prekonanie ochorenia) a základ (všetky osoby) je v červených a bordových okresoch možný iba okienkový predaj a rozvoz jedál. V režime OP sú v týchto okresoch bez obmedzení exteriéry reštaurácií, v interiéri môžu sedieť maximálne štyri osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti. V čiernych okresoch je pre všetkých zákazníkov povolený iba predaj zabalených jedál so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby.
  • Svadby, oslavy, večierky či iné podujatia v prevádzkach verejného stravovania nie je možné uskutočniť ani v režime OTP. Týka sa to červených, bordových aj čiernych okresov.
  • Hotely a podobné ubytovacie služby môžu v červených a bordových okresoch hostí v režime OP ubytovávať aj naďalej bez obmedzenia. V čiernych okresoch je okrem ubytovaní v súvislosti s výkonom práce, dlhodobých a karanténnych ubytovaní pobyt hostí zakázaný.
  • Vleky, teda nie uzatvorené kabínky, sú otvorené pre osoby v režime OP a OTP vo všetkých farbách COVID semaforu. Kapacitné obmedzenia sa týkajú iba kabínkových lanoviek.

V bordových a čiernych okresoch musia mať prevádzky a služby, okrem základných prevádzok, obmedzené otváracie či prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h. V prípade červených až čiernych okresov môžu mať takéto prevádzky otvorené len v režime OP. V červených, bordových a čiernych okresoch môže byť v prevádzkach iba jeden zákazník na 15 štvorcových metrov plochy a v esenciálnych v obchodoch s potravinami, drogériou či na čerpacích staniciach je povolený jeden zákazník na 25 m2 predajnej plochy. Obmedzenia zasiahnu aj obchodné domy. Tie môžu byť v červených, bordových a čiernych okresoch otvorené iba v režime OP, detskú kútiky musia byť zatvorené.

Podľa najnovších správ nemusí platiť ani to, čo je uvedené hore. Plánuje sa totiž lockdown. To sa dozvieme dnes po rokovaní vlády, a aj to čo a ako si koalícia predstavuje lockdown krajiny.

autor: redakcia
foto: pexels.com

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u:

 Stiahnite si apku KYSUCE
Nemáte ešte mobilnú aplikáciu? Môžete si ju stiahnuť tu >> Správy, doprava, turistika, zaujímavosti.