degustacia mojekysuceDegustácia skvelých moravských vín a ochutnávka vynikajúcich jedál, o ktoré sa postaral špičkový kuchár Tomáš Tejbus v Del Nicky vyšla nad očakávania.

 

Profesionálna riadená degustácia vín so someliérom Ing. Alešom Dammom bol vynikajúci spôsob, ako stráviť sobotný večer s priateľmi a obchodnými partnermi.
Počas večera nám Aleš Damm predstavil sedem rôznych vín s dôrazom na typické moravské odrody, ale zablúdil aj do susedného Rakúska a tiež do Bulharska. Okrem vín od Filipa Mlýnka sme ochutnali aj medailové vzorky z vinárstva Vinofol z Novosediel, ktoré je už roky pojem medzi znalcami vín alebo vínko z rakúskeho vinárstva PFAFFL, ktoré získali mnoho najvyšších ocenení na súťažiach ako Vinár salónu či Rakúsky vinár roku. Bodkou bola ochutnávka červeného vína, ako povedal Aleš "experiment z Bulharska."

uvod degustacia ochutanvka

Stretnutie so someliérom a jeho pútavý výklad hostí zaujal. Vzhľadom na to, že Kysuce nie sú vinárska oblasť, nie je u nás ani tradícia ochutnávok. Napriek tomu si to hostia naplno užili, dozvedeli sa zaujímavé informácie a spoznali nové vína.
hudobniciVečer sa však neniesol len v "koštovaní" vína. K dobrému vínu neodmysliteľne patrí aj výborné jedlo a dobrá hudba.
Počas večera nás hudobne sprevádzali na gitare náš rodák, muzikant Peter Sobčák, ktorý študoval gitaru v Granade a momentálne učí na ZUŠ. Na husliach hral Rudolf Patrnčiak rodák z Terchovej, ktorý momentálne hrá v Bratislavskej opere.

Táto kombinácia predurčovala výnimočný večer a gastronomický zážitok. Počas 5-chodovej večere sme ochutnali špeciality, ktoré si pre nás pripravil šéfkuchár Tomáš Tejbus spolu s Patrikom Bareánom. Tomáš vymenil 5 hviezdičiek v hoteli za 4 kolesá. Pracoval 8 rokov v Hoteli Kempinski vo Vysokých Tatrách, teraz sa vydal vlastnou cestou. So spoločníkom sa rozhodli spojiť modernú slovenskú gastronómiu a rýchle občerstvenie a tak sa zrodil projekt Folks Food Truck, ktorý spočíva v predaji jedla z pojazdnej reštaurácie. Je to zaujímavou alternatívou stereotypu každodenného stravovania.

menu karta

Pripravili si pre nás predjedlo v podobe marinovaného lososa a špeciálneho krému karfiolom parfumovanému s hľuzovkou. Na prečistenie chuťových pohárikov sme vyskúšali Gin-tonic sorbet. Ako hlavný chod boli kačacie prsia Sous-Vide s chlebovým pudingom a bodkou boli čokoládové brownies s čerstvým ovocím.

menu del nicky

 

koperova kuchar somelierMajiteľka reštaurácie Del Nicky Veronika Koperová, v ktorej sa tento príjemný večer konal dodala:
"Chcem sa poďakovať za zaujímavý a profesionálny výklad someliérovi Alešovi Dammovi, ktorý zanechal v nás silný zážitok a tiež úžasným kuchárom, ktorí svojim umením umocnili pôžitok z tohto večera. Čo ma však veľmi teší je, že aj na Kysuciach sa tvorí klientela, ktorá ocení špičkovú kvalitu a vie tiež ohodnotiť kvalitnú gastronómiu.
Ďakujem i skvelým hosťom, ktorí sa na tejto akcií zišli, pretože dobrým základom vydarenej zábavy je i tá “správna zostava”. Veríme, že toto stretnutie prinieslo príjemný zážitok z objavovania chutí v kombinácii jedla a vína aj pre našich hostí."

Ďakujeme všetkým za skvelý večer a teším sa ďalšie ročníky a viac takýchto skvelých večerov!

kalendar kysuce2020