kysuce kolaceV Múzeu kysuckej dediny budú zasa vyvárať vychýrené kysucké špeciality

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Kedy: 1.8.2021

Na Kysuce možno cestovať za horami, svojráznou ľudovou architektúrou, ale aj za skvelou tradičnou kuchyňou starých materí. Veď kulinárska turistika sa vo svete stáva čoraz populárnejšou. Ten kto zájde do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke spozná nielen kus slovenskej minulosti, ale aj rôzne tradičné dobroty.

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali múčne, zemiakové, či hubové jedlá. Varili nielen rôzne posúchy, kaše, jednoduché, no o to chutnejšie polievky. Ako chutí taká kapustová polievka s fazuľou, kapustniaky či podlesníky pripravené v starej drevenici priamo na dobovej peci, budú mať možnosť ochutnať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť prvú augustovú nedeľu v skanzene. Pretože opäť 1. augusta 2021 pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Krčmou z Korne podujatie Kuchyňa starých materí, na ktorom budú od 11.00 hod. do 16.00 hod. variť skúsené kuchárky v jednotlivých objektoch tradičné kysucké jedlá a majsterky varešky predvádzať naživo svoje umenie. Návštevníci budú môcť samozrejme ich výtvory aj ochutnať. Aby sa lepšie varilo a návštevníkom chutilo od 13.00 hod spríjemní nedeľné popoludnie Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice.

Kuchyňa našich starých materí má v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke jedinečné čaro, ktoré sa mnohokrát spája s neodolateľnou dráždivou vôňou a vrúcnym privítaním. Iste si i vy spomeniete na obľúbené jedlá, ktoré vám vaša stará mama s láskou pripravovala. 

Recept na podlesníky

Dnes vám prinášame jednu chutnú inšpiráciu i my. Vychutnajte si, preto neodolateľné podlesníky podľa nášho receptu alebo príďte ochutnať tie naše. Ste srdečne vítaní!

Podlesníky

  • 8 až 10 zemiakov
  • vajíčko
  • asi 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • niekoľko strúčikov cesnaku
  • korenie
  • soľ
  • rasca
  • majoránka
  • maslo

Postup: Zemiaky očistíme a na jemno nastrúhame. Pridáme celé vajce. Dochutíme všetkými koreninami, pretlačíme strúčiky cesnaku a nakoniec pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky. Celú zmes poriadne premiešame, poprípade ešte dochutíme či zahustíme trochou múky alebo zemiakom. Na suchej rozohriatej panvici vytvárame okrúhle placky, ktoré pekne z oboch strán dozlatista opečieme a potom potrieme maslom.

Mgr. Miroslava Jančulová

Ak Vás článok zaujal, zazdieľajte ho na Facebook-u: